- کنترل قند خون در دیابت نوع 2 و کاهش علائم نورو پاتی و نفروپاتی دیابتی
- افزایش باروری مردان ( بهبود تحرک و مورفولوژی اسپرم ها و جلوگیری از آسیب به DNA آنها)
- موثر در درمان بیماری های زنان مانند درمان دیسمنوره و تخمدان پلی کیستیک
- مکمل دوران بارداری جهت حفظ جنین و درمان دیابت بارداری
- موثر در درمان بیماری های کبدی و نورولوژی
- سرکوب اشتها و افزایش سوخت و سـاز
- درمان مسمومیت با قارچ آمانیتا فالوئید
- بهبود فیبرومیالژیا ( به همراه درد عضلانی)
- کمک به درمان انسفالو پاتی تحت حاد نکروزان
- شلات کننده فلزات سنگین
- درمان سندرم دهان سوزان (mouth burning syndrome)
- بهبود علائم آلزایمر و سایر اختلالات حافظه
آلفاليپوئيك اسيد (ALA) يك آنتي اكسيدان طبيعی است كه توسط گياهان و حيوانات توليد ميی شود. اين ماده به عنوان يک كوفاكتور حياتی برای آنزيم های ميتوكندری عمل می كند. ALA اثر افزايشی بر عملكرد ساير آنتي اكسيدان ها همچون گلوتاتيون (30-70 درصد) اعمال مي كند. باعث كند شدن فرآيند تخريب اكسيداتيو در سلول ها می شود و در بسياری از موارد باعث پايداری سلول و يا حتی معكوس كردن تخريب سلول می شود.
کارایی بالای ALA به عنوان آنتی اکسیدان ناشی از تاثیر همزمان آن بر رادیکال های آزاد محلول در آب و محلول در چربی( که منجر به اکسیراسیون و تخریب سلولی در بدن می شوند) می باشد، همچنین سایر آنتی اکسیدان ها مانند ویتامین Cو E را بازیابی می کند. ALA اثر آنتی اکسیدانی خود را در سیستم های بیولوژیک از طریق خنثی کردن گونه های فعال اکسیژن (ROS) و همچنین از طریق شلات کردن فلزات اعمال می کند.
اثر آنتی اکسیدانی آن احتمالاً در برخی بیماری های کبدی مفید واقع می شود . ALA در درمان اختلال کبدی و همچنین انسفالوپاتی تحت حاد نکروزان (sub-acute necrotizing encephalopathy) مورد بررسی قرار گرفته است. همچنین شواهدی در خصوص بهبود عملکرد و هدایت نورونها در دیابت توسط ALA موجود می باشد .
ALA تقلید کننده اثر انسولین می باشد. تجویز خوراکی آن می تواند باعث بهبود حساسیت به انسولین در بیماران مبتلا به دیابت تیپ 2 شود و بنابراین مقاومت را کاهش می دهد.
از آنجا که بدن تنها مقادیر بسیار اندک از ALA را می تواند از طریق رژیم غذایی جذب کند، مصرف مکمل آن توصیه می شود.
اثر بخشی ALA در ناباروری مردان :
استرس اکسیداتیو به عنوان یکی از علل اصلی ناباروری مردان در نظر گرفته می شود . به تازگی ALA به عنوان یک آنتی اکسیدان درمانی در زمینه ناباروری ، به دلیل ظرفیت بالاتر نسبت به آنتی اکسیدان های معمول مورد توجه قرار گرفته است. ALA علاوه بر تاثیری که بر خصوصیات اسپرم نشان داده است، اثر حفاظتی بر DNA و تولید پروتئین ها دارد و از ایجاد جهش های ژنتیکی جلوگیری می کند.
اخیرا ً مطالعه ای نشان می دهد که تجویز مکمل ALA در مردان نابارور با استرس اکسیداتیو بالا می تواند کیفیت پارامترهای مایع منی را بهبود بخشد. مطالعه بالینی دیگری جهت ارزیابی اثرات مکمل ALA بر اسپرماتوگرام و بیومارکرهای استرس اکسیداتیو مایع منی انجام گرفته است . در گروهی که ALA دریافت نموده اند ، تعدا کل اسپرم ، غلظت اسپرم و سطح تحرک آن به میزان قابل توجهی نسبت به شاخص های پایه افزایش یافتند.
دریافت مکمل ALA همچنین باعث بهبود قابل توجه در ظرفیت آنتی اکسیدانی کل مایع منی و malondialdehyde(مارکر طبیعی برای استرس اکسیداتیو ) نسبت به پلاسبو می شود .
با توجه به نتایج ، درمان داروییAsthenoteratozoospermia (شرایطی که در آن تحرک و مورفولوژی اسپرم ها طبیعی نباشد) با ALA موثربوده است. همچنین اثر محافظتی ALA در برابر سمیت القا شده با اکتیل فنل(op) در موشهای نر مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج نشان می دهد که ALA استرس اکسیداتیو را به حالت نرمال بازمی گرداند و مسیر تستوسترون در طول محورهیپوتالاموس – بیضه و کیفیت اسپرم را حفاظت می کند.
در مطالعه دیگری بر روی بزهای استرالیایی نر، تاثیر مثبت ALA را بر روی افزایش حرکت اسپرم ها و کاهش آسیبهای DNA اثبات شده است.
اثر بخشی ALA در نوروپاتی دیابتی :
تمامی درمان های موجود برای نوروپاتی دیابتی ( به طور مثال : پرگابالین ، گاباپنتین ،دولوکستین و....) ادراک و حس فرد را نسبت به درد تغییر می دهند و هیچ کدام علت اصلی درد را درمان نمی کنند و در مطالعه ای نشان داده شد که :
در تغییر درمان طولانی مدت با ALA به داروهای مسکن اعصاب مرکزی مثل گاباپنتین در نوروپاتی دیابتی دردناک ، منجر به عوارض جانبی بیشتر، ویزیت های سرپایی مکرر و افزایش هزینه های روزانه درمان می شود .
مطالعه دیگر شرح می دهد: (( تجویز ALA به صورت وریدی ، به سرعت و به میزان قابل توجهی باعث بهبود علائم حسی (بهبود پاتولوژیک) مانند درد می شود.))
بنا بر گزارش FDA ، 10 مطالعه تصادفی کنترل شده (Randomized controlled trial) در بیماران با نوروپاتی دیابتی محیطی انجام شده است . که روش تجویز در 4 مورد خوراکی ، 3 مورد وریدی و 2 مورد وریدی و خوراکی به صورت همزمان بوده است . 7 مورد از 10 مطالعه انجام شده به همراه 3 متاآنالیز، نتیجه گیری کرده اند که ALA به طور متوسط باعث بهبود علائم کوتاه مدت نوروپاتی و یا پارامترهای هدایتی عصب می شود.
اثربخشی در بیماریهای زنان:
در فاز سوم مطالعات بالینی نشان داده شده است که، ALA در درمان دیسمنوره و دردهای ناحیه تناسلی نقش موثری دارد. همچنین در مطالعه دیگری، در بیماران دچار سندروم تخمدان پلی کیستیک، پس از مصرف ALA پیشرفتهایی در درمان آمنوره و هایپرگنادیسم ایجاد شد و تاثیر مثبتی بر قدرت باروری این افراد داشت.
اخیرا ً مصرف ALA در خانم های باردار به عنوان مکمل افزایش یافته است. مطالعات زیادی در این زمینه مصرف این مکمل را در خانم های باردار نه تنها موثر بلکه ایمن عنوان کرده اند. ALA از زایمان زودرس در اثر پارگی غشاء جنینی (Pretem premature rupture of fatal membrane) قبل از هفته 37ام و دیابت بارداری جلوگیری میکند.
ALA به عنوان مکمل در کاهش وزن:
مطالعات مختلف نشان داده اند که آلفا-لیپوئیـک اسـید از طریق سرکوب اشتها و افزایش سوخت و سـاز انـرژی باعـث کــاهش وزن مــی شــود. درمان با ALA اثرات کم اما قابل توجهی در کاهش کوتاه مدت وزن در مقایسه با دارونما (Placebo) از خود نشان می دهد . مطالعه دیگری نشان می دهد که 1800 میلی گرم در روز ALA ، در افراد چاق منجر به کاهش وزن متوسط می شود . ALA میتواند به عنوان درمان کمکی در چاقی مورد استفاده قرار گیرد. مطالعات بیشتر جهت بررسی اثرات دوزهای مختلف و فواید بلند مدت ALA در مدیریت وزن مورد نیاز می باشد.
عملکرد های شناختی ALA:
ALA احتمالاً اثرات مثبتی بر روی بیماران مبتلا به آلزایمر و دیگر اختلالات ثانویه حافظه (دراثر ضربه و یا حوادث عروق مغزی) خواهد داشت. ALA از طریق کاهش تخریب و آسیب اکسیدایتو در سیستم عصبی مرکزی، باعث کاهش شدت اختلالات این سیستم می شود. یک مطالعه حیوانی نشان می دهد که دریافت مکمل ALA باعث بهبود حافظه بلند مدت در موش های پیر می شود، هر چند بر روی موش های جوان اثری مشاهده نشده است . نبود اثر درمانی در موش های جوان احتمالاً موید این مطلب است که ALA در اختلالات حافظه مرتبط با سن نقش ایفا می کند.
نحوه مصرف:
بزرگسالان به عنوان مکمل غذایی 300 تا 1800 میلی گرم روزانه و به عنوان آنتی اکسیدان 300 میلی گرم روزانه ( به عنوان بازسازی کننده ویتامین E و C) مصرف نمایید.